Raganas lido slaukt pienu
Teicējs

Vienam saimniekam iekš krūmiem.
Seši mazi bundzenieki.
Bij vakars un saule jau laidās.
Līgo laiva uz ūdeņa.

Īsta pasaka ir tāda, kur notiek visādi bailīgi gadījumi. Tagad saka - bērniem nevajag par spokiem stāstīt, bet agrāk stāstīja. Stipri tautā mīlēja pasakas. Es tam visam ticu, jo pasaulē vienmēr ir bijuši visādi brīnumi un notikumi. Pati arī daudz esmu redzējusi, tāpēc ticu.

3265

Pie viena saimnieka Latvijā strādājuši trīs puiši. Jāņu vakarā saimniece dzen šos no istabas, lai ejot vai līgot vai ko, tikai no mājas projām. Viens pabrīnās, otrs nolamājās - nedod ne svētku vakarā mierīgi atlaist kauliņus, bet trešais grib zināt, kas tur saimniecei ir par lietu. Šis paslēpjas istabā aiz stellēm kā pulksten 12, ienāk saimniece ar divām smēra bundžām, pasmērē sev paduses un kāju apaušas, uzsēžas uz stellēm un laidīsies prom. Puisis redz - tā ir ragana. Paspējis viņš piesieties pie stellēm un abi aizlido. Pie Rīgas bija tāda Pētermuiža - tur nolaidušies, un ragana skrējusi slaukt svešas govis. Pamanījusi arī puisi, bet neko nedarījusi - reizē jālido abiem atpakaļ. Saimniece jau no rīta pārbraukusi, puisis tikai trešā dienā, nebija klausījis, ka nedrīkst atpakaļ skatīties un tāpēc nācis kājām.

3266

Dažreiz parādības nemaz ar acīm nevar redzēt, bet sajust var. Vienreiz bijām par rentniekiem vienās mājās. Naktī dzirdu, otrā istabā viens ienāk un smagi ieguļās gultā. Gājām skatīt - durvis aizkrampētas un istabā neviena nav. Bet suns arī juta, jo bailīgi spiedās pie cilvēkiem.

3267

Bija man kādi 8 - 10 gadi. Ganījām mēs, bērni, aitas. blakus bija sādžas kapi. Pusdienas laikā mēs redzam, izskrien no kapiem balta aita, tā jocīgi, krustiski liek kājas. Mums bija varens auns, tas iet pretī skatīties. Kā nāca tuvāk tā norībēja tāds kā pērkona spēriens un baltā aitiņa
Atvērt

Pie viena saimnieka Latvijā strādājuši trīs puiši. Jāņu vakarā saimniece dzen šos no istabas, lai ejot vai līgot, vai ko, tikai no mājas projām. Viens pabrīnās, otrs nolamājas - nedod ne svētku vakarā mierīgi atlaist kauliņus, bet trešais grib zināt, kas tur saimniecei ir par lietu. Šis paslēpjas istabā aiz stellēm. Kā pulksten 12, ienāk saimniece ar divām smēra bundžām, pasmērē sev paduses un kāju apaušas, uzsēžas uz stellēm un laidīsies prom. Puisis redz - tā ir ragana. Paspējis viņš piesieties pie stellēm un abi aizlido. Pie Rīgas bija tāda Pētermuiža - tur nolaidušies un ragana skrējusi slaukt svešas govis. Pamanījusi arī puisi, bet neko nedarījusi - reizē jālido abiem atpakaļ. Saimniece jau no rīta pārbraukusi, puisis tikai trešā dienā. Nebija klausījis, ka nedrīkst atpakaļ skatīties, un tāpēc nācis kājām.

1Žeimele
(Žeimelis, Šiauliai County, Lithuania)