Raganas lido slaukt govis
Vidus dialekts
Adrese: Valkas raj.
Brantu ciemā
Pierakstīja: Z.Rudzīte.

Kā radies Valmieras - Smiltenes šaursliežu dzelsceļš [dzelzceļš].
Šis dzelsceļš [dzelzceļš] būvēts 1911. gadā. Pie būves strādāja zemes darbos lietuvieši un poļi. Inžinieri [inženieri] krievu, paretam no latviešiem un vāciešiem. Strādnieki strādāja ar lāpstu, stangu un kerru. Cilvēkam pāri kaklam bija siksna, kuras gali bija piestiprināti pie kerras rokturiem. Kerras ar zemi līdz 40 pudiem dzina pa dēļiem.
1944. gadā vācu karaspēkam atkāpjoties spridzinātāju komandas uzspridzināja tiltu pār Lisas upi un vietām arī stigu. Kad ienāca Padomju vara dzelsceļu atjaunoja. Atjaunošanas darbos tika norīkoti arī vietējie iedzīvotāji.

Teicēja: Rengarte K.
58. gadus veca.
Adrese: Valmieras rajona Brenguļu ciema "Sīļos"
Pierakstīja: I. Rengarte

2622

Nostāsts.
Viens puisis gribējis novaktēt, kur tā saimniece ar tām meitām vakaros paliek. Viņš redz, ka saimniece ar meitām ieiet kambarī, nosmērējas, paņem piestu un izlaižas pa lodziņu laukā. Puisis arī nosmērējas, paņem piestu un aizlaižas pakaļ saimniecei un meitām. Viņš redz, ka šīs vienā kūtī slauc govis. Kad šīs sāk taisīties laisties mājās, puisis paķer kādu mucu un laižas šīm pakaļ. Ceļā iznāk laisties pāri ezeram. Puisis palaiž mucu vaļā un tā iekrīt ezerā. Saimnieces jaunākā meita paskatījusies atpakaļ un iekritusi ezerā.

2623

Kāds saimnieks redzējis spīganu ielaižamies kūtī. Viņš gājis tai pakaļ un redzējis  kūts vidū stāvus iespraustas dakšas. Saimnieks ņēmis un pārplēsis dakšas vidū pušas. Kā tad, otrā dienā nāburgu saimniece slima, pārplēsta vidū puša.

Agrāk gavēņu laikā veči gājuši

Nostāsts