Saulcerīte. 20.02.2021.–20.03.2021. Pandēmijas dienasgrāmata
Sigulda, Siguldas novads

Bijām slēpot pie Raimonda Vanagkalnā. Brīnišķīga vieta un saimnieks. Tajos mežos kovida nav, egles skaisti piesnigušas, pretīm braucošie slēpotāji smaidīgi pamāj. Ohh kā pa aizsalušo ezeru paslēpojām, turp un šurp, tāda gluda taisnīte, tik labi slīd.
Ahā, tomēr uz slēpju nomas durvīm cien. prezidenta E. Levita citāts, kas no sniegoto mežu pasakas iznākušiem pilsoņiem atgādina par visa laicīgumu: ja būsiet nomiruši, jums Ziemassvētku nebūs. Punkts.

21.02.2021.

Sniegi kūst.

22.02.2021.

Sāk parādīties saule un var just pavasara sajūtu gaisā. Ir sākusies kārtējā darba nedēļa, kas ir tikai teorētiska. Līdz pl.13.00 ir bijis viens zvans darba sakarā, citādi nav sajūtas, ka būtu darba diena. Kamēr runāju ar klientu, blakus sēž sabozies bērns ar termometru rokā un gaida, kad beidzot beigšu runāt pa telefonu un pievērsīšos viņam. Pēc 5 minūtēm nopurpina kaut ko un iziet no istabas. Viņš ir neapmierināts. Viņš ir bērns ar īpašām vajadzībām un dēļ vakar saņemtās Covid19 vakcīnas šodien ir neliela temperatūra. Viņš nevar iet uz savu dienas centru. Stulba diena, viņaprāt.

23.02.2021.

Es atkal sēžu savā ērtajā krēslā. Man rokas stiepiena attālumā ir dators, telefons, kafija un lekciju pieraksti. Pārslēdzos starp darba atskaitēm, semināra uzdevumu vakara maģistrantūras studijām, Facebook lietotu grāmatu pārdošanas grupas jaunumiem un online dārzkopības veikaliem - derētu iestādīt nokarenās begonijas, man patīk sarkanas.

24.02.2021.

Pārbaudu online stundu sarakstu, jā, mums šodien 9:15 ir latviešu valoda. Jāsāk pusaudzis modināt 15 min iepriekš. Ja par ātru, necelsies, jo nav taču jēgas. Ja vēlāk, tad nepaspēšu 3 reizes pabikstīt ar 5 min intervālu.
Izrādās, ka var nogulēt ne tikai pirmo stundu, bet arī trešo - ja uz pirmo nav problēmu pieslēgties, jo vēl nav aiziets gulēt, bet pēc otrās stundas tomēr uznāk miegs.

26.02.2021.

Šodien 2 sapulces un vēl apmācības Zoomā. Ķermenis ir stīvs, jūtos nesavienota ar to, ar piepūli tas pārvietojas no istabas uz virtuvi un atpakaļ. Vajag sameklēt trenažieri, citādi es drīz palikšu arvien stīvāka un jā, resnāka noteikti. Ir jau nākuši klāt vairāki kg no mazkustības.

27.02.2021.

Ir brīvdiena un varētu to izbaudīt, taču ir fiziski samocīta sajūta, gribas tikai gulēt un lasīt grāmatas. Mēģinu sevi iedvesmot rosībai pa māju, taču nolemju, ka esmu pieaudzis cilvēks un kad tad lai es daru, ko gribu, ja ne tagad.

28.02.2021.

Tieši tāda pati diena kā vakar. Arī grāmata joprojām tā pati.

01.03.2021.

Šodien par laimi, daudz darba. Braucu uz darbu klātienē. Nākas saģērbties pienācīgi, ielieju kafiju termokrūzē, notīru sniegu no mašīnas. Iebraucu benzīntankā. Darbā satieku vairākus cilvēkus, parunājos. Pēc tam vēl parunājos. Dikti rosīga diena!

02.03.2021.

Es varu Zoomā sēdēt ar nošļukušām mājas biksēm, galvenais saķemmēties un ielikt auskarus. Kad vēlos grauzt šokolādi, kliedējot darba obligāto kursu garlaicību, izslēdzu kameru, vienlaicīgi varu Instagramā pētīt jaunākās bildes, pasūtīt jaunus dvieļus ar atlaidi un saņemšanu Omniva pakomātā. Es esmu it kā tur un vēl daudz kur citur vienlaikus.

03.03.2021.

Dēlam būs dzimšanas diena. Pasūtu kliņģeri un kūku. Ierastās svinības diemžēl izpaliks, ciemiņu nebūs. Siguldas boulings, kur ierasti svinējām dzimšanas dienas, ir slēgts pavisam jau kopš pagājušā gada pavasara.

05.03.2021.

Svinam dzimšanas dienu. Lai nu kā, bet jubilārs ir priecīgs un možs, kaut arī nav ciemiņu. Mēs paši esam liela ģimene un ir pietiekama jezga, ēdam kūkas, spēlējam galda spēles un dzeram burbuļšampi.

06.03.2021.

Brīvdiena paredzēta studiju darbu paveikšanai. Ir ievērojami jāsaņemas, lai dienu, kas brīva no Zoomu sapulcēm un lekcijām atkal nosēdētu pie datora. Sēdēšana jau ir ļoti iesēdusies. Nomainu sēdēšanas vietu, iestumju lielāku galdu istabā, tieši pretim logam. Tagad var aizsapņoties, raugoties, kā lēni plivinās sniegpārslas un putns lēkā pa koku zariem.

08.03.2021.

Dzinkst telefons jau kopš rīta. Starptautiskajā sieviešu dienā sveic gan kolēģi, gan paziņas, kas nav satikti gadiem. Virtuālus puķu pušķus un kaķīšus ar banti sūta arī paziņas no attālām valstīm. Un man tā kā jāatbild ar paldies, ko arī daru, kaut jau sāk krist uz nerviem tā puķošanās. Vakarā gan izkūstu momentā, kad Dārgais, bērnišķīgi smaidīdams, ienāk ar rožu pušķi. Lai vai ko tās dāmas izdarīja savulaik, lai būtu atzīmējama tā marta diena, man vienalga, ir sirsnīgi saņemt mīļu puķu sveicienu.

09.03.2021.

Tā, tagad man ir trenažieris. Ar pogām un ekrānu. Var salikt visādas programmas, kaut ar Barselonas skatu un virtuāli skriet pa pilsētu. Nu redzēs, pirmais mēģinājums liek tik ātri aizelsties, ka šķiet, esmu iesūnojusi pie tā datorkrēsla un jūtos kā seniors, kas izgājis pārāk straujā solī uz pastu pēc pirmās pensijas.

10.03.2021.

Ļoti nepatīkams pārpratums darbā. Secinājums ir tāds, ka vispirms ir viegli pārprast cilvēkus, tā kā sarunas nenorit tiekoties, bet visādos vacapos un zūmos. Un risināt konfliktus attālināti vispār ir galīgi garām. Tikai klātienes saruna vienam ar otru ir risinājums, tad nebūtu samilzis tas, kas tagad. Es tagad esmu sazvērestības autors, kaut man nekas tāds pat prātā nav nācis. Nopietni apsveru iet prom. Nākamnedēļ ieplānota īpaša tikšanās konflikta dalībniekiem, zūmā, protams. Līdz tam strādājam, it kā nekas nebūtu noticis. Visai jauki.

11.03.2021.

Pasūtu jaunus puķu podus no labdarības veikala, jau iztēlojos saulainu vasaru, ziedošas fuksijas jaunajos podos un es varu sēdēt tajā sasodītajā zūmā pagalmā zem koka ar plikām kājām zālē.

12.03.2021.

Darba atkal paliek mazāk, apjoms samazinās. Neviens neko nesaka, taču visi atceras pagājušā gada vasaras beigas, kad nācās atlaist pusi darbinieku. Kā būs, tā būs. Es par to neuztraukšos, tagad viss mainās pa dienām, pilnīgi nav skaidrs, kā dzīvosim pēc mēneša, pēc pusgada.

13.03.2021.

Man ir vairāk mājasdarbu nekā maniem bērniem, tas nu ir noteikti.
Vispār es nesūdzos, ir jau interesanti, galu galā pati izvēlējos. Tikai grūti paspēt visu, darbu, bērnu menedžmentu, mācības. Un žēl, ka nevar paspēt izlasīt visu ieteicamo literatūru. Tāpēc es to saglabāju sev vēlākai lasīšanai.

15.03.2021.

Darbā notiek konflikta risināšanas sanāksme zūmā. Viss tiek atrisināts un izrunāts. Ekrānā var ieraudzīt kolēģu emocijas, un ir skaidrs, ka visiem nenormāli pietrūkst vienkāršas klātbūtnes sarunas.
Es kādreiz nēsāju brilles. Reiz ļoti asi izjutu, ka katru dienu skatu pasauli caur stiklu. Kā caur logu ar rāmīti raudzīties visu laiku. Kopš tā laika lietoju kontaktlēcas. Tagad man ir līdzīga sajūta. Mēs skatāmies viens uz otru caur ekrāniem kā caur lodziņiem.

16.03.2021.

Šodien biju pie friziera. Tagad vismaz ir taisni mati. Pirms 1.marta, kad atļāva frizieriem atkal sniegt pakalpojumus, apgriezu sev matus pati pie spoguļa. Jocīgi tā griezt, jo spogulis rāda pretēji tam, kā roka saprot, uz kuru pusi kustēties. Priekš zūmiem frizūra ok, apsēžas patālāk no ekrāna un neviens nemana, ka šķībi greizi.
Taču tagad man ir kārtīga frizūra. Es biju lasījusi, ka frizieriem jāstrādā ne tikai maskās, bet arī ar vienreizlietojamiem cimdiem, domāju, kā nez to var paveikt. Jā, friziere stāstīja, ka vienu dienu esot bijis tāds noteikums, mati elektrizējas un līp pie cimdiem, turklāt tie nemitīgi tiek sagriezti, trāpot ar šķērēm. Laimīgā kārtā, šos noteikumus tomēr atcēla. Friziere nopūtās un teica, ka tie, kas lemj par noteikumiem, nesaprot, par ko lemj.

18.03.2021.

Darba diena. Zooms, viena klātienes tikšanās, tad atkal Zooms, un vacaps kombinēts ar datoru visas dienas garumā. Vakarā starp lekcijām pārtraukumā naski noskrienu 2 km uz trenažiera.

19.03.2021.

Jābrauc uz Rīgu, aizvest bērnu pie zobārsta uz Dzirciema ielu. Tur jau ir iestrādāta sistēma. Apmeklētāji pa vienam tiek ielaisti vestibilā, tiek izmērīta temperatūra, nākamais solis - roku dezinfekcija, nākamais - paņemam zilas plastmasas bahilas un dodamies bultas virzienā uz garderobi. Pēc tam atkal sekojam bultām, lai nokļūtu tālāk. Izejot jāseko citām bultām.
Mazais pacientu pārbaudes un dezinfekcijas loks. Kāds atbildīgais darbinieks ir sēdējis un izstrādājis shēmu un vadlīnijas pacientu aprites organizācijā, zīmējis bultas.

20.03.2021.

Atkal snieg. Smuki jau. Taču es jau biju noskaņojusies uz pavasari, jau puķu podus sanesu, loku sīpolus iestādīju. Ļoti gaidu pavasari un vasaru. Man ir pārliecība, ka vasarā tas kovids būs beidzies, vai vismaz pieradināts. Ka varēs sēdēt vasaras kafejnīcās, dzert saldējuma kokteiļus un vērot garāmgājējus. Mēs tā mēdzam darīt vasarās, ar riteni braukt uz centra kafejnīcu, lēnām malkot kokteili un klusībā vērot ļaudis, kas dodas savās gaitās.

1Vanagkalns
("Kalna Vanagi", Jaunpiebalgas pagasts, Cēsu novads, LV-4125)