Par Ēdoles sarkano zāli
Teicējs
Ēdole
Ēdole, Ēdoles pagasts, Kuldīgas novads
Atšifrējaagnesero

Par akmens tēlu.
31. Pie Edoles uz ezera saliņas esot kāds akmens tēls ļaudis teicot ka tas esot apburts bruņinieks. Viņam ir cepure, zobens un citas bruņas. Stāsta viņš kādai sievai pa sapņiem sacījis. Ja tāda sieviete ko neviens vīrietis nebūtu skūpstījis paša pusnakti viņu noskupstitu, tad viņš taptu dzīvs.

2282

Par Edoles sarkano zāli.
32. Divi brāļi esot bijuši iemīlējuši vienu sievieti un sakuši ķildoties. Sarkanā zālē esot viens otru nodūruši un kur šlākušās asinis tas vietas nevarot asinis notīrīt. Varot krāsot, mūtīt bet nekas nelīdzot.

Dzirdējusi Ugāles pagasta. 15 gadi atpakaļ.

2283

Par Ugāles baznīcu.
33. Senos vērga laikos kad bijis liels bads celta Ugāles baznīca. Tad esot kapājuši rāceņus un devuši strādniekiem ēst. Kur baznīca gribēta celt tur cik par dienu uztaisījuši, tik par nakti aiznests uz citu vietu, tur kur tagad viņa ir. Un tad kad mūrējuši to baznīcu vajadzējis iemūrēt dzīvu cilvēku. Mūrnieks kas mūrējis baznīcu pārdevis savu 5 gadu veco puisēnu. Kad mūrējuši baznīcas mūros, tad zēns teicis papiņ es tevi vēl redu, papiņ es tevi vēl drusciņ redzu, papiņ es tevi vairs neredzu. tagad stāsta kad tas spokojoties par baznīcu brēcot.

Ticējumi.

Teicējs Ilze Grīnfelde. Padures "Vītolos". Dzirdējusi no tēva, mātes un citiem. 40 gadus atpakaļ Vārmes pagastā.

34. Kad lauž ledenes no jumta, tad vasarā klibojot aitas.

35. Māras rītā jāceļas agri augšā, tad nenākot miegs.