Māras rītā agri pirms saules
Teicējs
Bauņi
Bauņi, Matīšu pagasts, Valmieras novads
AtšifrējaInesee

6) Ziemsvētku naktī jāiet laukā un jāskaita zvaigznes, ja zvaigznes daudz tad būs bagāts gads, ja maz tad bada gads.

2204

7) Ziemsvētku naktī puišiem jāskaitot sētas zediņi māte, meita, māte, meita, ja iznāk māte tad skaitītājs apprec atraikni [atraitni] ja meita tad jaunavu.

2205

8) Ziemasvētku [Ziemassvētku] naktī pulksten 12 tos vaigot [vajagot] iedegt skalu un skatīties savā ēnā, kuŗš redzot savu ēnu bez galvas tam šogad jāmirst.

2206

9) Ziemasvētku [Ziemassvētku] vakarā meitām jānoēd siļķe ar visām asakām, nevienam neredzot, kas sapnī pasniegt [pasniedz] padzerties tas būs viņas līgavainis.

2207

10) Ziemasvētku [Ziemassvētku] vakarā jāraujot puišiem un meitām trīs salmi no salmu jumta, kas izrauj vārpu ar graudiem tas šogad aprecēsies [apprecēsies].

2208

11) Ziemasvētku [Ziemassvētku] vakarā vaigot [vajagot] izlikt sāls graudu ārā uz akmens, t [tā], kura grauds būs par nakti izkusis tas šogad mirs.

2209

12) Ziemasvētku [Ziemassvētku] vakarā cimdā jāieber zirņi un jāieliek aitu kūtī, tad būs daudz jēri.

2210

13) Ziemas svētku [Ziemassvētku] naktī jāejot bites klausīties, ja bites dzird dziedot, tad būs bagāts gads.

2211

14) Andreja vakarā jāēd ābols un serde jāapliek pagalvī zem spilvena kas nāks serdi ārā ņemt tas būs istais, vai īstā.

2212

15) Andrej vakarā meitām jānomet kleita pie gultas zemē, kas nāks kleitu aukšā [augšā] ņemt tas būs viņas līgavainis.

2213

6.) Andreja vakarā jāēd meitām un puišiem Andreja ābols, ābols jāpārgriež četrās daļās un uz katras daļas jāuzraksta, sava iecerētā, vai iecerētas vārds un jānoēd ar visu serdi un kātiņu, un jāiet tūliņ gulēt. Meitām jāuzvelk vīrieša zeķe kreisā kājā, Puišiem sieviešu zeķe labā kājā. Ja tā, vai tas mīlēs to, tad sapnī rādīsies, ja nemīlēs tad nerādīsies sapnī.

2214

17) Māras rītā pirms saules vajagot izslaucīt istabas un kūts griestus noslaucīt, tad vasarā mušas neesot.

2215

18) Māras rītā agri pirms saules vajgot [vajagot] kailām kājām skriet uz upi nomazgāt muti, tad visu gadu būšot sarkani vaigi.

19) Māras rītā jāstāv zem bērza un jāsukā mati, tad augot gari un biezi mati.

1Bauņi