#LFK 116, 12571

Название
Nakts raganas velējas mārkā
Номер единицы
12571
Организация
Языки
Латышский
Диалекты
Middle dialect
податель
собиратель
migrate
1933, Pauņi
"Pauņi", Rencēnu pagasts, Valmieras novads, LV-4232
Ключевые слова
Файл
#LFK 116, 12571
РасшифровалSandis Laime
ОконченДа
ПодтвержденоДа
Создан2017-10-07 06:21:01
Исправлен2017-10-07 13:54:07
Расшифровка№ 54 līdz № 58. Stastījis Vilis, Kļaviņš. Ēveles. pag. Pauņu māja

12565

№ 54.
Reiz virsnieki sarīkojuši balli. Tur bijuši tikai virsnieki. Vienam virsniekam bijušas naids. Tas virsnieks uz kuru bijis naids bijis liels izedājs. Tas virsnieks kuram bijis naids parģerbis savu karejvi [kareivi] par virsnieku, jo tas bijis liels pirdējs. Tik līdz vīrsnieks sacis ēst, šis sacis pirst. Visi domājuši kad vainīgs ir lielais edājs, un tadēl sakuši viņu sist. Lielai [lielais] edājs teicis ēdu gan ka zirks [zirgs], bet pirst gan nepirdu

12566

№ 55.
Lai gurķi labi padotos. Tad kad gurķi zied vajag ar vircku [vircu] noliet.

12567

Tapat arī ar ķirbjiem.

12568

№ 56
Lai kaposti labi padotos. Tad vajag agri pavasarī stādīt.

12569

Bet lai kukaiņi neno estu [nenoēstu] tad vajag skujas likt virsū.

12570

№ 57.
Lai cūku gaļa labi varētu uzglabat, tad vajag cūku kaut pilnā menesī.

12571

№ 58.
Senos laikos kads saimnieks licis puišiem lai ejo [ejot] linus mērkt. Puiši saveduši linus pie mārka. Visi puiši aizgājuši uz māju. Tikai viens puisi [puisis] palicis pie mārka, un sācis mērkt linus. Te uzreiz gar mārku sanākusas raganas un sakušas velēties. Puisis aiz bailēm aizbedzis uz māju.
Расшифровать текст
Открыть

Senos laikos kāds saimnieks licis puišiem, lai ejot linus mērkt. Puiši saveduši linus pie mārka. Visi puiši aizgājuši uz māju, tikai viens puisis palicis pie mārka un sācis mērkt linus. Te uzreiz gar mārku sanākušas raganas un sākušas velēties. Puisis aiz bailēm aizbēdzis uz māju.

Легенда карты



Показаны записи 1-1 из 1.
#МестоДатаТипТип места
  
1Pauņi
("Pauņi", Rencēnu pagasts, Valmieras novads, LV-4232)
1933migrateFarmstead

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies. Read more.